Reuzenberenklauw

Iedereen kent hem; de reuzenberenklauw.
In de 19e eeuw hadden notabelen uit Groot-Brittannië dringend behoefte aan meer sierplanten om hun land te versieren. Botanici werden uitgezonden naar verschillende uithoeken van de aarde om iets nieuws te vinden. Een van die Victoriaanse ontdekkingsreizigers vond in de heuvels van de Kaukasus de reuzenberenklauw bij een moeras. Hij nam een exemplaar mee naar huis, waar die terechtkwam in de Royal Botanic Gardens in Kew.

Reuzenberenklauw

Foto gemaakt door GerardM, gevonden op nl.wikipedia

Volgens Wikipedia is deze Heracleum mantegazzianum “een tweejarige tot vaste plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae)”.
“De reuzenberenklauw kan, afhankelijk van de groeiplaats, in de lente in een paar maanden tijd uitgroeien tot een hoogte van 4 meter.”
Op zich is het best een mooie plant, met die gigantische bloemschermen die uit tienduizenden bloemen kan bestaan. Daardoor was de plant sinds de introductie in de 19e eeuw zeer populair. Destijds wilden veel Europese eigenaren van tuinen ook zo’n spectaculaire plant uit de Kaukasus.

Maar deze plant vermenigvuldigt zich erg snel; het grote aantal bloemen levert ook enorm veel zaden, die zich makkelijk verspreiden. Bovendien groeit hij snel, én vroeg in het voorjaar. Hierdoor kan de reus in korte tijd met haar enorme bladeren de inheemse flora letterlijk overschaduwen.
Afgezien van de ecologische problemen vormt de reuzenberenklauw ook een bedreiging voor de gezondheid. De plant scheidt een helder sap uit dat stoffen bevat die worden geactiveerd door zonlicht. Wanneer er contact is met de huid of ogen kunnen zich gemene brandwonden voordoen.
In de Benelux wordt de plant in toenemende mate aangetroffen in dorpen en steden en wordt als een serieus probleem gezien. Sinds 2017 is de bestrijding van de plant verplicht in de landen van de Europese Unie.

Een gedeelte van bovenstaande tekst kwam me bekend voor. Ik had in de jaren 70 de elpee “Nursery Cryme” van Genesis uit 1971. Tegenwoordig heb ik deze op CD. Daarop staat veel schitterende muziek, waaronder “The Return of the Giant Hogweed”. In mijn jeugdige onschuld, met beperkte kennis van de Engelse taal dacht ik dat de tekst ging over de strijd met een reus genaamd Hogweed. Maar later begreep ik dat het over de Heracleum mantegazzianum, ofwel reuzenberenklauw gaat. Peter Gabriel waarschuwde blijkbaar 46 jaar geleden al voor deze plant:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *