Kerk met keukenklok

De toren van de Arnhemse Sint-Eusebiuskerk is grotendeels bekleed met tufsteen en enkele restauratierondes in de vorige eeuw zijn ook met tufsteen uitgevoerd; Ettringer Tuf om precies te zijn.

Tufsteen is een relatief zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Dat heeft natuurlijk voordelen en is daarom op grote schaal is toegepast bij de bouw en restauraties van vele kerken in Nederland, maar de Ettringer Tuf blijk achteraf gezien te eroderen door vocht en temperatuurwisselingen. “Achteraf kijk je een koe in de kont”, zoals het spreekwoord luidt, maar je moet geen oude koeien uit de sloot halen.

In de jaren 60 van de vorige een waren er al restauraties aan de Sint-Eusebiuskerk nodig. Destijds heeft beeldhouwer Henk Vreeling een aantal van de traditionele waterspuwers vervangen door stripfiguren van Disney en Maarten Toonder. Toen een dominee daar forse kritiek op uitte, beitelde Vreeling het gezicht van de dominee als een van deze waterspuwers.

In 1973 kwam een deel van het gewelf in de kerk naar beneden en wat later werd er een hekwerk om de toren geplaatst om voetgangers en ander gespuis te behoeden voor hoofdpijn door vallend gesteente.
Tussen 1991 tot 1994 zijn daarop een aantal delen van de kerk en toren gerestaureerd, waarbij een andere steensoort (Peperino Duro) is gebruikt als vervanger voor de tufsteen. Ook is toen meteen de toren voorzien van een panoramalift en een Belvedère (uitzichtpunt) voor een totaalbedrag van omgerekend 8 miljoen euro. De kerk doet al jaren dienst als multifunctioneel gebouw. Ongeveer een keer per maand wordt er nog een echte kerkdienst gehouden.

Helaas kwamen er in 2005 en 2007 opnieuw brokstukken van de kerktoren naar beneden en volgde wederom een hekwerk. In 2009 werd een steiger om de hele toren geplaatst; tegen vallende brokstukken en voor nader onderzoek en onderhoud. Omdat de wijzerplaten op de toren hierdoor niet meer te zien waren werd een soort van goedkope keukenklok als vervanger op de 4 zijden van de steiger gehangen. Deze staan regelmatig en voor lange tijd stil.

Sint-Eusebius wijzerplaat

Sint-Eusebius keukenklok

En dat ziet er dan sinds 2009 zo uit:

Besteigerde Sint-Eusebius met keukenklok

Arnhem heeft wel een reputatie wat bouwactiviteiten betreft; de verhervernieuwbouwelarij van het Centraal Station duurde ongeveer 18 jaar en de binnenstad wordt eigenlijk altijd wel verhervernieuwbouwd. Dus dat akkefietje met de Sint-Eusebius is voor de meeste Arnhemmers normaal.
In september 2019 zal het 75 jaar geleden zijn dat de Slag om Arnhem plaatsvond en het streven is om voor die tijd de toren te hebben hersteld en ontdaan van de steiger (en de keukenklokken). Tot die tijd doen de Arnhemmers het er maar mee.

Kort geleden heeft de groep spoken-word artiesten Mensen Zeggen Dingen bij wijze van stunt de steiger om de Sint-Eusebius toren virtueel behangen met een enorme poster van 50 X 15 meter om reclame te maken voor een van hun MZD avonden.

Mensen Zeggen Dingen reclame op de besteigerde Sint-Eusebius

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.