Stichting Eerherstel Digibeet

Stichting Eerherstel Digibeet(*) is een onderdeel van Stichting Eerherstel Woorden(*). Stichting Eerherstel Digibeet(*) richt zich echter geheel op het eerherstel van het woord ‘digibeet’.

Het woord ‘digibeet’ wordt namelijk consequent in de verkeerde betekenis gebruikt. Volgens Wikipedia betekent het woord: ‘iemand die niet met digitale media om kan gaan.’ Het woord is een neologisme en is een analogie van het woord analfabeet, waarop Wikipedia er gelukkig meteen bij vermeldt dat het woord taalkundig mank gaat. Het zou eigenlijk ‘andigibeet’ moeten zijn, om aan de betekenis te voldoen. Zonder de ‘an’ ontkenning betekent het woord ‘digibeet’ dus eigenlijk ‘iemand die niet wel met digitale media om kan gaan’.

Het woord ‘digibeet’ wordt dus door velen verkeerd gebruikt. Zelf Genootschap Onze Taal accepteert en adopteert deze gruwelijke fout. Gelukkig zijn er mensen zoals Xi Maar die zich niet zo makkelijk laten afschepen met halfbakken goedpratelarij. Hij vraagt keihard aan het genootschap:

De gerespecteerde heer Maar heeft ook geconstateerd dat het woord per vergissing verkeerd is geïntroduceerd op 9 januari 1995 in een interview in de Volkskrant van Wegener-topman Gerard van Vliet door Theo Stielstra. Sindsdien is het één grote ellende!

Tijd voor actie! Tijd voor eerherstel van ‘digibeet’. Dit kan zo echt niet langer doorgaan!
We bezinnen ons op ludieke acties en overwegen een landelijke petitie, een referendum én een aanvraag voor een demonstratie op het Malieveld

Of we gaan voortaan mensen die niet kunnen lezen Alfabeten noemen.


* Dit betreft niet-concrete plannen voor een eventuele beoogde virtuele stichting in oprichting.

4 thoughts on “Stichting Eerherstel Digibeet

  1. Ximaar

    ‘andigibeet’ moet adigibeet zijn. de N bij aNalfabeet komt er bij, omdat alfabeet met een klinker begint. Het is immers ook geen ansociaal. A is dus voldoende voor ontkenning.

    Er zijn meer van dit soort foute woorden. Denk aan ontbijten, waarbij je juist wel moet bijten.

    Verder goeie actie!

    Reply
    1. Fruttekoek Post author

      Dat klinkt zeer plausibel. Ik was iets te veel uitgegaan van het waarheidsgehalte van Wikipedia, maar blijkbaar heeft het zelfreinigende mechanisme dit lemma in de steek gelaten.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.