Beter teken

Ik heb dus sporen van de aanwezigheid van de Borrelia burgdorferi in mijn bloed; de bacterie die een ziekte genaamd borreliose veroorzaakt, beter bekend als de ziekte van Lyme. Die heb ik opgelopen door een tekenbeet tijdens een vakantie.

Tick male size comparison (aka).jpg

Teek (onder) – Foto door André Karwath – Wikimedia

Zoals eerder vermeld heb ik vanaf de zomer ongewenste hoofdgerelateerde verschijnselen zoals lichte verwardheid, hoofdpijn, moeheid, futloosheid, wazig zicht, lichtflitsen, onhandigheid, concentratievermindering, traag geheugen, overreageren, en zo meer. Gelukkig wel allemaal in beperkte mate.

Via de bloedbaan wordt de Borrelia-bacterie in het lichaam verspreid en kan ook het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) binnendringen. Blijkbaar is de bacterie is meestal slechts kort in de bloedbaan aantoonbaar, waardoor de aanwezigheid lastig is vast te stellen. Voor serologietesten (bloed) geldt dat deze testen alleen antistoffen aantonen en niet de ziekteverwekker zelf.

Om vast te stellen of de bacterie in mijn geval het centrale zenuwstelsel had bereikt heb ik onlangs een lumbaalpunctie (ruggenprik) gehad. Daarbij steekt de arts een dunne holle naald tussen twee wervels in de onderrug om wat hersenvocht weg te nemen. De punctie zelf was niet echt leuk, maar zeker ook niet pijnlijk. Ik kan het iedereen aanbevelen.

Blausen 0617 LumbarPuncture.png
Door BruceBlaus – Wikimedia
(ik had de liggende variant)

Mocht u zelf zo’n lumbaalpunctie overwegen, wees dan niet zo onderstandig om de volgende dag te gaan werken, zoals in mijn geval. De kans op een stekende hoofdpijn én nekpijn is dan zeker aanwezig. Ik heb nog twee dagen strikte bedrust c.q. bankrust moeten houden om van die pijn af te komen.

Vandaag kreeg ik de uitslag; met een slag om de arm vertelde de arts me dat ze geen sporen van borrelia in het hersenvocht had aangetroffen. Dat is goed nieuws, en ik wordt nu doorverwezen naar een infectioloog.

Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.