AVA

Fruttekoek   1 februari 2019   Geen reacties op AVA

AVA is een acroniem voor Angst Voor Algoritmen. Tenminste; vanaf nu, want ik heb die afkorting net verzonnen.

In de Nederlandse en internationale media verschijnen de laatste maanden vaak artikelen over algoritmen als een angstaanjagend fenomeen van ons digitale tijdperk. De Rijksoverheid publiceerde een rapport met de titel “Algoritmes en Grondrechten“, opgesteld naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dat rapport waarschuwen de schrijvers :


“Met het voortschrijden van technologische ontwikkelingen in de vorm van algoritme-gedreven technologieën als Big Data, het Internet of Things (IoT) en Kunstmatige Intelligentie (KI) doemen bovendien potentiële nieuwe grondrechtelijke knelpunten op. ”

“algoritme-gedreven technologieën”? De eerste de beste koffiemachine valt onder die kwalificatie! Een algoritme is niets meer of minder dan “een eindige reeks instructies die vanuit een gegeven begintoestand naar een beoogd doel leidt” (Wikipedia). Dus als de koffiemachine eerst het water in het reservoir verhit en dan pas door de koffie perst dan voldoet dat als aan de kwalificatie “algoritme”.

Algoritmen zijn trouwens niet apparaat gebonden: Ook “eerst je broek open maken, dan plassen” is een algoritme om te helpen je broek droog te houden bij een toiletbezoek, Een van de oudst vastgelegde algoritmen is die van Euclides uit ongeveer 300 voor Christus en is bedoeld om de grootste gemene deler van twee getallen te bepalen.

  1. Noem het grootste van de beide getallen A, het andere B.
  2. Trek B net zo vaak van A af totdat er 0 overblijft of een getal kleiner dan B (A mod B).
  3. Wanneer er 0 overblijft, is B de ggd.
  4. Zo niet, herhaal dan het algoritme met B en wat er van A over is.

De angst voor algoritmen is lichtelijk overdreven, want vrijwel elke automaat bevat algoritmen, en elke computer, tablet, en smartphone kan alleen werken dankzij ontelbare algoritmen. Het gaat er natuurlijk wel om wat er mee gedaan wordt. Je kunt er leuke dingen mee doen, maar ook vreselijke rampen mee veroorzaken.
Dat geldt overigens ook voor een doosje lucifers. En daarover zie ik nog zo snel geen onderzoeksvoorstel verschijnen vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.