Enkele magiërs uit het oosten kwamen naar het huis

Morgen is het 6 januari, de dag dat veel christenen Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer vieren. Dat zijn verschillende benamingen voor hetzelfde Bijbelse verhaal over de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken.

Bij ons heet dat christelijk feest Driekoningen, maar die naam blijkt geheel fout; het is ten eerste hoogst onzeker of het om drie personen ging en het waren bovendien geen koningen, tenminste dat vertelt Matteüs in zijn evangelie. Daar is namelijk sprake van wijzen (‘μαγοι’) die het Kerstkind kwamen bezoeken, maar hun aantal wordt niet genoemd.
In de latere kerstverhalen (vanaf de 3e eeuw) is het aantal vastgesteld op drie omdat de wijzen drie geschenken hadden meegebracht: goud, wierook en mirre. De Nieuwe Bijbelvertaling spreekt trouwens van magiërs in plaats van wijzen.

De kamelen zijn er later ook bij gefantaseerd, want ook daar vertelt Matteüs niets over. In het evangelie (Matteüs 2:1) staat alleen:

Toen nu Jezus geboren was te Bethlehem, gelegen in Judea, in de dagen van den koning Herodes, ziet, enige wijzen van het Oosten zijn te Jeruzalem aangekomen.

Trouwens; waar Jezus is geboren laat ik even in het midden, maar de magiërs kwamen niet naar een stal; Matteüs schrijft daarover (Matteüs 2:11):

En in het huis gekomen zijnde, vonden zij het Kindeken met Maria, Zijn moeder, en nedervallende hebben zij Hetzelve aangebeden; en hun schatten opengedaan hebbende, brachten zij Hem geschenken: goud en wierook, en mirre.

We kunnen dus stellen dat niet de drie koningen op kraamvisite gingen in een stal, maar dat een stelletje magiërs met drie cadeaus kwamen kraamschudden in een huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.