Wat komt eerst: melk of thee?

Naast “wat is de zin van het leven?” en “wat was er eerst: de kip of het ei?” is er maar één existentieel dilemma dat de gemoederen al eeuwenlang bezighoudt: “Milk in first? Or tea in first?“. Moet eerst de melk in het theekopje, of eerst de thee?

Wie heeft gelijk over; de MIFfers (Milk In First) of de TIFfers (Tea In First)?
Die vraag kwam aan de orde bij het BBC programma QI (“Comedy quiz show full of quirky facts, in which contestants are rewarded more if their answers are ‘quite interesting’“).

Gelukkig is er ISO norm 3103; “a standardized method for brewing tea“; een heuse officiële standaard voor de Engels theeceremonie. Die verlost ons uit het lijden en geeft Het Antwoord:

The method consists in extracting of soluble substances in dried tea leaf, containing in a porcelain or earthenware pot, by means of freshly boiling water, pouring of the liquor into a white porcelain or earthenware bowl, examination of the organoleptic properties of the infused leaf, and of the liquor with or without milk, or both.

en specifiek over de eventuele toevoeging van melk::

  • If the test involves milk, then it is added before pouring the infused tea unless that is contrary to the organisation’s normal practice.
  • If milk is added after the pouring of tea, it is best added when the liquid is between 65-80°C.
  • 5 ml of milk for the large bowl, or 2.5 ml for the small bowl, is used.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.