Mislukt, maar toch gelukt

Ik ben een fan van Buster Keaton.

Joseph Frank “Buster” Keaton

Hij speelde als kind al in revue shows met zijn ouders en rolde als snel in de filmindustrie binnen; zwart-wit stomme films wel te verstaan. Omdat het stomme (geluidloze) films waren was het visuele aspect des te belangrijk. Buster Keaton was visueel zeer sterk en zijn films zaten altijd vol maffe stunts. De meeste van deze ingenieuze grappen werden over het algemeen bedacht door Keaton zelf. De meer avontuurlijke idee├źn vereisten gevaarlijke stunts, die altijd werden uitgevoerd door Keaton zelf; met groot fysiek risico.

Buster Keaton’s eerste langspeel-komedie was “Three Ages” uit 1923. In deze onafhankelijk geproduceerde speelfilm vertelt Buster in zijn rol als eeuwige sukkel over tegenslagen, liefde en romantiek in drie historische tijdperken: het stenen tijdperk, het Romeinse tijdperk en de moderne tijd.

De beroemdste stunt in deze film was eigenlijk opgebouwd rond wat er mis ging met de originele stunt. Buster Keaton was van plan om vanaf het dak van een gebouw op het dak van een ander gebouw te springen, maar hij kwam snelheid tekort, botste tegen de muur en viel in een net buiten het scherm. Hij raakte zwaar gewond en lag drie dagen in het ziekenhuis.
De camera-mannen hadden de opdracht om altijd te blijven filmen, wat er ook gebeurde. Het ongeluk stond dus op film. Toen Buster de opname zag, besloot hij het te gebruiken en erop voort te borduren: Hij voegde een val door drie luifels en nog wat extra stunts toe.

In de onderstaande verzameling van Keaton stunts kunt u het mislukte geluk zien vanaf 1:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.