Klimaatverandering

Ernstige klimaatgebeurtenissen kunnen tekorten in de wereldwijde biervoorraad veroorzaken, volgens nieuw onderzoek met de University of East Anglia (UEA).

Real ale list at the Lynch Gate Tavern Wolverhamton – June 2013

De studie waarschuwt dat de toenemende droogte en hitte een aanzienlijke daling van de gerstopbrengsten wereldwijd kan veroorzaken, waardoor de aanvoer van bier wordt beïnvloed en uiteindelijk resulteert in “dramatische” daling van de bierconsumptie en stijgingen van de bierprijzen.

Bier is -naar consumptie-volume- het meest populaire alcoholische drankje ter wereld. Hoewel ieder (wel)denkend mens het er over eens is dat de frequentie en ernst van droogte en extreme hitte aanzienlijk toenemen, is de kwetsbaarheid van biervoorraden voor dergelijke extremen nooit eerder beoordeeld.
Bij de negatieve scenario’s van het UEA onderzoek wijzen de resultaten erop dat de wereldwijde bierconsumptie met 16% zou afnemen, ofwel 29 miljard liter, ongeveer gelijk aan de totale jaarlijkse bierconsumptie in de VS, en dat de bierprijzen gemiddeld zouden verdubbelen. Zelfs bij minder ernstige extreme gebeurtenissen daalt de bierconsumptie met 4% en stijgen de prijzen met 15%.

De coördinator van het onderzoek Dabo Guan, hoogleraar climate change economics aan de School of International Development van de UEA, zei: “Steeds meer onderzoek richt zich op de effecten van klimaatverandering op de wereldvoedselproductie, met de nadruk op belangrijke gewassen zoals tarwe, maïs, soja en rijst.”
In het onderzoeksresultaat stellen de auteurs: “Hoewel de effecten op bier onbelangrijk lijken in vergelijking met veel van de andere, sommige levensbedreigende gevolgen van klimaatverandering, is er toch iets fundamenteels in de interculturele waardering van bier.”

UEA. (2018, oktober 15). Study reveals how climate change could cause global beer shortages – News – UEA. Geraadpleegd 17 oktober 2018, van https://www.uea.ac.uk/about/-/study-reveals-how-climate-change-could-cause-global-beer-shortages
Xie, W., Xiong, W., Pan, J., Ali, T., Cui, Q., Guan, D., … Davis, S. J. (2018). Decreases in global beer supply due to extreme drought and heat. Nature Plants, 1. https://doi.org/10.1038/s41477-018-0263-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.