Fiets met zonder riem

Ongeveer twee weken geleden schreef ik over mijn fiets met een beltdrive ofwel een riemaandrijving waarbij de 8mm Continental riem al na 9 maanden of 3000 km was gebroken, terwijl die juist veel langer mee zou moeten gaan dan een ketting.

De fietsersbond schreef al in juni over de slechte kwaliteit van deze riemen:

“Opgelet: 8mm Tandriem van Continental kan breken!”

De fabrikant van mijn fiets hult zich vooralsnog in stilzwijgen, maar andere fabrikanten waarschuwen ook voor de belt:

Continental has informed us that in isolated cases customers have reported their belts have snapped while riding. This affects all Continental 8 mm CDS belts – see photos. The event of the belt snapping while riding could result in a serious crash.
We have already directly informed all our customers who are affected. Following Continental’s recommendation, we request that the affected bikes are no longer ridden with immediate effect.

Deze 8mm riem is dus gevaarlijk!
Continental, de fabrikant van de belt, schrijft het volgende op haar site:

we have decided to pass on a general recommendation in order to avoid potential risks for cyclists. We advise manufacturers to cease delivery of bicycles with 8mm CBD systems immediately and to inform their dealers accordingly. Owners of bicycles with 8mm CBD systems should no longer use them for safety reasons and also carry out a replacement.
….
Unfortunately, we cannot offer an adequate Continental belt system as a replacement in the short term and therefore also recommend conversion to a chain. After reviewing the technical conditions in respect of frame rigidity, true running and belt alignment, a competitor product may also provide a possible alternative.

Continental zegt dus zelf dat ze geen fatsoenlijke riem kunnen leveren en dat ik dus ofwel terug moet naar een ouderwetse ketting ofwel een riem van een concurrent (d.w.z. Gates) moet nemen. Voor beide alternatieven geldt een flinke aanpassing, aangezien een ketting of Gates belt zeker niet op de huidige gatwielen passen.
Aangezien het een garantie-kwestie betreft zal dat via de leverancier en dealer moeten lopen.

Op het moment wacht ik al drie weken op een oplossing en verplaats ik me noodgedwongen via OV-fiets, bus of auto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.