Yakhchāl

Fruttekoek   11 september 2018   Geen reacties op Yakhchāl

Yakhchāl (ijsput)

Dit is een Yakhchāl, een Perzisch woord voor “ijsput” (“yakh” betekent “ijs” en “chāl” betekent “put”). Zo’n bouwwerk is een zeer oud type verdampingskoeler, met een bovengrondse koepelvorm en een ondergrondse opslagruimte. Het werd rond 400 v.Chr. uitgevonden door Perzische ingenieurs om in de winter ijs te maken en het op te slaan in de zomer in de woestijn. Soms worden ze ook gebruikt om voedsel koel te houden.

Koude lucht wordt binnengeleid via ingangen aan de basis van de constructie en daalt dan af naar het laagste. ondergrondse deel van de yakhchāl. Door de hoge conische vorm van het gebouw stroomt warme lucht naar boven en door een opening in het hoogste punt naar buiten en door dit actieve proces blijft de lucht in de yakhchāl koeler dan de buitenkant.
De ondergrondse ruimte gekoppeld aan het dikke hittebestendige bouwmateriaal zorgt voor een uitstekende isolatie van de opslagruimte. Deze gebouwen werden voornamelijk gebouwd en gebruikt in Perzië. Sommige zijn al honderden jaren geleden gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.