Fiets met riem zonder riem

In november 2017 kocht ik een nieuwe fiets; ditmaal eentje met een beltdrive ofwel een riemaandrijving. Daarbij zijn de ketting en tandwielen vervangen door een tandriem en gatwielen; de tanden zitten daarbij niet op de tandwielen, maar op de tandriem en de gaten zitten niet in de ketting maar in de gatwielen.

Fiets met beltdrive; tandriem en gatwielen (niet mijn fiets, overigens)

Ik wilde per se een riem in plaats van een ketting omdat ik letterlijk elk jaar een nieuwe ketting nodig had. De voordelen van een riemaandrijving (belt-drive) zijn namelijk (met dank aan de Vakantiefietser):

  • Geen onderhoud. Er hoeft geen olie op de riem gedaan te worden en hij hoeft bijna niet nagespannen te worden.
  • Minder weerstand.
  • Lichter in gewicht.
  • Gaat langer mee. Zeker vier zo lang als een ketting. 

Over dat laatste wil ik hier wel even mijn twijfel uiten. Er zijn eigenlijk twee merken beltdrives: Gates en Continental; Natuurlijk hebben deze merken geen uitwisselbare onderdelen.

Op mijn fiets zat een 8mm Continental riem. “zat”, want reeds na 9 maanden c.q. 3000 km knapte de riem toen ik midden op een kruispunt even wat kracht zette om te ontsnappen aan een aanstormende auto. 
Dat blijkt een bekend probleem met deze Continental; IKEA heeft blijkbaar haar Sladda fiets teruggeroepen omdat de riem kan knappen. Deze Sladda heeft ook een Continental riem. Een productiestop is het resultaat. De leverancier formuleert dat als volgt:

“Uit veiligheidsoverweging hebben we daarom besloten de 8mm riem voorlopig uit productie te nemen. Om onze betrouwbaarheid op de lange termijn te waarborgen gaan we nog meer kwaliteitstesten uitvoeren, die voldoen aan de huidige marktobservaties. Dit stelt ons in de gelegenheid onszelf nog meer te beschermen tegen toekomstig verkeerd gebruik.”

In gewoon Nederlands zou de vertaling zijn: “We stoppen met het maken van de 8mm riem want die is te slecht om te gebruiken op een fiets.”.
Ik moet nog even afwachten hoe het probleem met mijn fiets wordt opgelost. Het valt in elk geval wel onder garantie en mijn fietsenmaker wil er een Gates systeem op monteren. Voor mensen die een fiets met beltdrive overwegen kan ik op dit moment alleen aanbevelen:

Koop geen fiets met een 8mm Continental riemaandrijving (belt-drive) .
De kwaliteit daarvan is op dit moment aantoonbaar slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *