Pechvogel

Archeologen die in Pompeii werken, melden dat ze de resten hebben gevonden van een man die de eerste eruptie van de Vesuvius in 79 na Christus overleefde, maar vervolgens werd verpletterd door een enorme rots terwijl hij probeerde te vluchten van de dodelijke wolk van gassen, as en puin.

Een skelet van een man die vermoedelijk verpletterd is door een rots is namelijk gevonden op een nieuwe archeologische vindplaats van Pompeii. De resten van het skelet liggen in wat men eufemistisch een “dramatische positie” noemt; met een grote rechthoekige steen op het geplette deel van het bovenste deel van de torso.

Volgens de archeologen gaat het om een volwassen man van ruim 30 jaar oud, die een botontsteking had waardoor hij moeite had met lopen, wat mogelijk zijn ontsnapping heeft bemoeilijkt. Het lijkt er sterk op dat de man de eerste uitbarstingsfase van de vulkaan heeft overleefd en vervolgens redding heeft gezocht in het steegje dat toen bedekt was met een dikke laag lapilli; de stenen die door de vulkaan zijn uitgeworpen. De man bevond zich bovenop de hoge laag stenen en werd vermoedelijk door het grote stenen blok (hoogstwaarschijnlijk een deurpost) geraakt.

Het hoofd van het skelet is nog niet gevonden, maar de archeologen geloven dat het waarschijnlijk onder het stenen blok is verpulverd.

De onfortuinlijke man – Foto: Ciro Fusco / ANSA via AP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.