Soep en blik

In Nederland hebben we ook een soort van plasticsoep. Een soep van plastic, blik en drankkarton. Ik erger me suf aan die enorme hoeveelheid zwerfafval die door hersenloze sufkippen in de bermen andere openbare ruimte van Nederland wordt gegooid. Maar omdat ergeren niet helpt ruim ik het regelmatig op. Wanneer ik met onze hond Treurnis een rondje maak rondom de Xokumse Plassen, dan neem ik vaak een oude plastic draagtas leeg mee heen en breng die nokkievol weer terug. Ik ben onlangs begonnen om dat te melden via de Litterati app. Kijk eens voor de aardigheid op hun geotag-kaart en je schrikt je rot.

Wat de litteratoren doen is natuurlijk symptoombestrijding. Het zou beter zijn om te zorgen dat de toestroom van zwerfafval vermindert. Daar maakt de StatiegeldAlliantie zich sterk voor.

“Van de miljoenen flesjes en blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan, belandt nog altijd een aanzienlijk deel naast de vuilbak. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.”
“Statiegeld is een essentieel onderdeel van deze oplossing. Statiegeld zorgt ervoor dat lege flesjes en blikjes worden ingeleverd.”
“Dat statiegeld op plastic flessen en blikjes werkt, bewijzen de meer dan 37 landen en regio’s waar het al ingevoerd is.”

De organisatie probeert “maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties te verenigen in de Statiegeldalliantie om een gezamenlijk geluid vóór statiegeld op blikjes en plastic flessen te laten horen richting de Nederlandse en Belgische regeringen.”

Een vergelijkbaar initiatief met een andere aanpak is die van Tientje van Stientje; een Twitter account waarop litteratoren hun uurloon voor het zwerfafvalrapen kunnen declareren; een tientje per uur. Deze declaraties worden verzameld en doorgestuurd naar Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en daarmee mede-verantwoordelijk voor het slappe statiegeldbeleid dat de drankindustrie pampert en ontziet, ten koste van onze leefomgeving.
De factuur voor Stientje & co is openbaar. Op dit moment staat de teller op € 2.517.196,88 (inclusief mijn kleine bijdrage). Dat snel oplopende bedrag wordt echter kwijtgescholden als Stientje dit jaar nog de statiegeldregeling uitbreidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.