Headbangen

Fruttekoek   28 maart 2018   Geen reacties op Headbangen

Het is weer lente en in mijn omgeving hoor en zie ik weer spechten tekeer gaan. Soms vraag ik me af hoe die mooie beestjes bespaard blijven van hoofdpijn wanneer ze er op los hameren.

Nou, de onderzoekers Lizhen Wang, Jason Tak-Man Cheung, Fang Pu, Deyu Li, Ming Zhang en Yubo Fan hebben dat in 2011 beschreven. Met behulp van slow-motion beelden, röntgenfoto’s en computersimulaties hebben ze onderzocht hoe spechten tijdens het pikken letsel aan hun hersenen voorkomen. Een pikkend spechtenhoofdje beweegt met een snelheid van ongeveer 6 m/s en bij elke beweging ondervindt het een vertraging van meer dan 1.000 keer die van de zwaartekracht.

Middle-spotted Woodpecker - HungaryCS4E4424 (16224259449) (cropped).jpg

Middelste bonte specht – Foto door Francesco Veronesi

Jarenlang hebben de wetenschappers de anatomie van de schedels van spechten bestudeerd om erachter te komen hoe ze hun snelle en krachtige pikbewegingen kunnen maken zonder zichzelf schade toe te brengen, en dus hun hersenen te beschermen. De oplossing blijkt vooral te liggen in de ongelijke bovenste en onderste snavellengte en de sponsachtige, gelaagde botstructuur.

Ook keek het team naar spechten in een gecontroleerde omgeving: twee slow-motion camera’s namen beelden op van de vogels die een krachtsensor troffen waarmee hun pikkende kracht werd gemeten. Ze ontdekten dat de vogels tijdens het pikken een beetje hun hoofd draaien, wat invloed heeft op de manier waarop krachten worden overgedragen.

Deze bevindingen kunnen helpen bij het ontwerpen van een meer effectieve hoofdbescherming voor mensen; ook bij het headbangen.

Wayne’s World car head-banging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.