Gelijkgestemd

Ik heb vanmorgen maar gelijk gestemd; voor de gemeenteraadsverkiezingen én tegen de Wiv, beter en terecht bekend als “de sleepwet”.

Ik heb me voor mijn keuze bij de gemeenteraadsverkiezingen niet laten (af)leiden door de campagnes door de Kamerleden en andere kopstukken van de landelijke partijen. Die hebben namelijk helemaal niks te maken met Xokum, en waarschijnlijk willen ze dat ook helemaal niet. Om met Sheila Sitalsing te spreken:


Voor wat betreft de Sleepwet (slechter bekend als de “vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten” of Wiv) weet ik dat niet alleen papier geduldig is, maar data ook. De bewaartermijn van de verzamelde data zal in Nederland ongekend lang zijn. Ook al is het huidige beleid voor het gebruik van die verzamelde data prima geregeld, er is geen enkele garantie dat die bewaartermijn in de toekomst opgerekt gaat worden en/of dat de verzamelde data in de toekomst niet gebruikt zullen worden voor en/of door toekomstige gekkies die aan de macht komen of anderszins hun handen weten te leggen op deze data.

Het argument dat de data terroristische aanslagen zal verhinderen is een aantoonbare leugen. De data kunnen mogelijk helpen om daders op te sporen, maar dat is achteraf.

Cartoonist Clay Bennett publiceerde deze tekening op 29 oktober 2001 in de Chattanooga Times Free Press. Dat is vlak na de aanslagen op het WTC in New York. Clay Bennett werkte op dat moment voor de Christian Science Monitor toen het Office of Homeland Security en de USA Patriot Act werden opgericht. Het was toen duidelijk dat de regering alles op alles zou zetten om de terroristen te pakken, ook al zou dat ten koste gaan van privacy.

Security Fence – Clay Bennett, The Christian Science Monitor – 2001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.