bowls + curling = bowling

Toen ik in het idyllische Engelse plaatsje Droitwich Spa de prachtige verzorgde baan van de Droitwich Spa Bowling Club zag was ik eerst in opperste verwarring; bowling op een grasveld?

Het bleek echter te gaan om bowls, of koersbal zoals dat in het Nederlands heet; volgens Wikipedia is dat “een precisiesport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, bowls, zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal laten rollen”. ooit heb ik mezelf betrapt toen ik in de kleine uurtjes naar een wedstrijdverslag van de Men’s National Singles Championship zat te kijken die na middernacht (onze tijd) door de BBC werd uitgezonden. Een uiterst surrealistische ervaring, mag ik wel stellen. Wellicht geldt het feit dat ik al een paar biertjes op had als verzachtende omstandigheden, maar toch.

Het zou ook zomaar kunnen dat ik mezelf ga betrappen op het nachtelijk kijken naar de wintervariant van bowls; de edele sport Curling. Dat is volgens Wikipedia “precisiesport die lijkt op bowls, petanque en bocce, maar op ijs wordt gespeeld met zware stenen in plaats van metalen (of plastic) ballen”.

Curling atleet aan het werk (niet Alexander Kroesjelnitski)

In tegenstelling tot Bowls is Curling wél een olympische sport. Sterker nog; het is een sport waar tot mijn grote verrassing doping wordt gebruikt. Misschien niet door alle spelers, maar de Rus Alexander Kroesjelnitski raakte in elk geval blijkbaar zijn bronzen medaille kwijt nadat hij in PyeongChang werd betrapt op het gebruik van het verboden middel C6H15N2O2+ oftewel meldonium.

Heftig hoor! Net zo heftig als de wedstrijden zelf. Bij het kijken kan ik de spanning vaak niet aan. Ik heb daarom besloten om alleen nog naar curling wedstrijden te luisteren; op de radio bij Langs De Lijn, met de stem van Jack van Gelder. In het donker, na het drinken van een paar Westmalle Tripel.

One thought on “bowls + curling = bowling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.