Nat

Fruttekoek   2 november 2017   Geen reacties op Nat

Terwijl in de Tweede Kamer voor de tweede dag druk werd gedebatteerd over de futiliteiten in de regeringsverklaring van Rutte III vindt er in Nederland een verschrikkelijke ramp plaats.

Een edele sport dreigt uit te sterven!

In een diepte-interview met De Gelderlander legt Jan Kokke uit hoe dat komt en wat de gevolgen zullen zijn mocht de ramp zich werkelijk voltrekken.

Om in Klaverjas termen te spreken: Het Klaverjassen gaat nat! (het haalt niet het vereiste aantal punten om te winnen).

De oorzaak zit volgens Jan Kok bij de veranderende demografie: “De jeugd zit veel op de computer, of ze sporten. Door de vergrijzing kampt het klaverjassen ook met een imagoprobleem.”. Dat wordt aardig geïllustreerd door enkele fanatieke klaverjassers: Chris Sluijk (45), Diny Maarschalk (84) en Sam Rubens (82). Het lijkt er te ontbreken aan jongeren en/of spelers met een migratie-achtergrond. dat laatste is dan weer vreemd omdat het spel volgens Wikipedia in Zwitserland heel populair is en er in Frankrijk, Bulgarije, Kroatië, Noord-Amerika en elders nauw aan klaverjassen verwante spellen worden gespeeld.

Het belang van het Klaverjassen is volgen Jan Kok duidelijk: “Het werkt goed tegen eenzaamheid en het is onderdeel van de Nederlandse volkscultuur.” Persoonlijk vind ik het eerste argument wat sterker dan het tweede; koekhappen en Zwarte Piet zijn ook onderdeel van die volkscultuur.

De maatregelen voor het behoud van het Klaverjassen zijn creatief en werken blijkbaar vooralsnog goed: “Voorheen kwamen er echtparen, van wie de man wilde klaverjassen en de vrouw wilde jokeren. Toen hebben we het jokeren er als extra tak bij genomen”. Een andere maatregel wordt ook al bekeken: Jan Kokke zou graag een sponsor willen vinden waardoor voor grote geldprijzen geklaverjast kan worden en zodoende jongeren te lokken naar het Klaverjassen: “Dat spreekt jongeren aan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.