Koken met Fruttekoek (1)

Omdat koken en bakken zo ontzettend populair is wil ik ook een graantje meepikken van deze hype. Vandaar mijn nieuwe rubriek “Koken met Fruttekoek” ofwel “Heel Fruttekoek Kookt!“.

In deze rubriek gaat het niet om van die culinaire liflafjes, rare gerechten die toch nooit iemand eet, maar om gewoon eten. Voedsel. Een bord prak voor je snufferd om op te smikkelen.

Om de lat niet meteen op astronomische hoogte te leggen gaan we met een relatief makkelijk gerecht beginnen:

Gekookt water.

Hoewel dit een ontzettend populair gerecht is dat ook nog eens als basis dient voor allerlei voedsel en drank, is het tot mijn verbazing in geen enkele winkel te kook. Je wordt dus gedwongen om het zelf te bereiden.
Hier is het recept:

Ingredi├źnten:

  • 378 ml drinkwater
    Tip: Het is niet nodig om dat in de supermarkt te kopen; het water uit uw waterkraan is goed te gebruiken.

Benodigdheden:

  • Een steelpan met een doorsnede van 18,5 cm.
  • Een vuur, kooktoestel, fornuis (geen magnetron; dat behandelen we in een latere cursus voor gevorderden).
  • Een kookwekker; klok of horloge mag ook.
  • Een pollepel; dat is meestal een houten lepel met een lange steel om tijdens het koken te roeren in uw gerechten.
  • Een vork.

Bereiding:

  • Steek het vuur/kooktoestel/fornuis aan; dat wil zeggen: zorg dat er een (1) hittebron actief is waar de steelpan op past teneinde de steelpan en indirect diens inhoud te verwarmen
    Dit is afhankelijk van uw kooktoestel. Op de meeste koostoestellen en fornuizen zit een knop waarmee de warmtetoevoer van de betreffende hittebron geregeld kan worden.
    PAS OP: De hittebron kan erg heet worden (vandaar de naam).  
  • Doe het water voorzichtig in de pan.
  • Zet de pan met inhoud op de bovengenoemde hittebron. Als het goed is wordt de warmte vanuit de hittebron getransporteerd naar de pan en vervolgens naar het water in die pan.
  • Na enige tijd vormen zich kleine belletjes in het water dat zich in de pan bevindt. Als dat al vanaf het begin gebeurt heeft u waarschijnlijk het verkeerde water gebruikt; bijvoorbeeld Spa of Sprite.
  • Wacht totdat de bellen zo groot zijn dat het water bubbelt en danst. Dit noemt we in de culinaire wereld ook “koken”, wat ik zelf echt heel verwarrend vind, want ik ben degene die staat te koken.
  • Laat het water 3-5 minuten “koken” onder regelmatig roeren met de pollepel zodat het water niet aanbrandt.
  • Het water is nu gaar. U kunt dat controleren door er met een vork in te prikken. Het water moet zacht zijn zodat u het zonder gebit kunt eten. 
  • Draai de hittebron uit en laat het gerecht even afkoelen in de pan.
  • Uw heerlijk water is klaar om opgediend te worden.

Pas op! Het gerecht kan namelijk erg heet zijn! Laat het dus even afkoelen voor gebruik en daarna smullen maar!

“Bon appetit!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.