Diftar (2)

Fruttekoek   17 september 2017   1 reactie op Diftar (2)

Een maand of drie geleden schreef ik over de invoering van diftar in Arnhem; “gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn” (Wikipedia).

Die invoering gaat gestaag door, ondanks een beperking door de Wbp; de autoriteit Persoonsgegevens dreigt de gemeente Arnhem met een boete van 50.000 euro in verband met de afvalpas, waarmee voor de houder van de pas wordt geregistreerd hoe vaak deze afval stort. Op Arnhem-direct.nl staat te lezen:

Arnhemmer Michiel Jonker voert al enkele jaren rechtszaken tegen de gemeente. Volgens Jonker is de afvalpas van de gemeente onrechtmatig omdat daarmee de privacy van inwoners wordt geschonden.
Jonker werd vorige maand (d.w.z. juli) door de rechtbank definitief in het gelijk gesteld. De rechtbank bepaalde dat de Autoriteit Persoonsgegevens tegen de gemeente Arnhem moest optreden.
“Om er zeker van te zijn dat de gemeente Arnhem niet nogmaals de wet zal overtreden legt de AP de gemeente een last onder dwangsom op”, schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in een persbericht.

Op 25 september gaat de gemeenteraad zich opnieuw buigen over het vervolg van de invoering. In de tussentijd ligt een voorraad diftar containers te wachten op het terrein van de gemeente.

Een gedeelte van de voorraad diftar containers voor Arnhem

One thought on “Diftar (2)

  1. Sjoerd Jongsma (a.k.a. as Gnossie)

    Hier in Apeldoorn hebben wij al zes of zeven jaar het Diftar systeem. Er kleven een paar grote nadelen aan voor mij persoonlijk. De grootste onrechtvaardigheid is dat het niet uitmaakt hoeveel je vuilniszak weegt, een klein zakje kost evenveel als een overvolle. Zeker ’s zomers wil je graag af van een zak gevuld met kipafval en kattengrit, het meurt de keet uit. Toch kost elke piep van de diftar evenveel. Als zuinige Hollander krijg ik soms ruzie met mijn vrouw omdat ik geen halfvol zakje weg wil gooien. Een ander nadeel is dat alles wat niet in een vuilniszak past een probleem vormt. Opsparen maar, en afentoe naar de grofvuil brengen. Zelf beschik ik nog over een auto, geen idee hoe dat moet voor minderbedeelden. Ondertussen heb ik al ratten om de Diftar zien lopen, want als je geen zin hebt om te betalen flikker je je troep er gewoon naast (of een bankstel waar je niet meer op gesteld bent). Die troep wordt wel opgeruimd, maar de kosten daarvan worden gewoon ingecalculeerd in de afvalbijdrage, dus ik betaal mee voor de asociale buurman. Toch is Diftar is niet alleen maar slecht, het afval van tientallen gezinnen wordt verzameld op luttele vierkante meters. Het zou echter helpen als iedreen gewoon een vast bedrag aan afvalstoffenheffing zou betalen, zonder dat elke zak een piepje (en een x-bedrag voor de exploitanten) zou betekenen.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.