Beien

Fruttekoek   16 augustus 2017   Geen reacties op Beien

Het is komkommertijd, dus is er alle ruimte voor allerlei onzinnig nieuws dat eigenlijk geen nieuwswaarde heeft. Genieten, dus.

Vanaf eind juli/begin augustus werden we getrakteerd op Het Eierschandaal; kippen bleken met het middel fipronil te worden behandeld tegen luizen en andere parasieten. Sindsdien was het een prominent thema in alle nieuws; het NOS journaal opende er elke dag mee, ongeacht wat er verder nog was voorgevallen op onze aardkloot.
We waren getuige van de grootste struifstroom aller tijden; elke dag zagen we hoe eieren werden vernietigd en hoorden we hoe kippen werden vernietigd. We zagen elke dag een niet aflatende stroom kippenboeren, toxicologen, kippologen, eiologen, supermarktologen, boodschappers, consumologen, consumenten en andere deskundologen hun mening geven over Het Ei.

Er ontstond een heuse ei-paniek en een snel escalerende ei-angst; zelfs koekjes die met verdachte eieren gemaakt waren werden uit de supermarkten verwijderd.

En gisteravond was Het Ei ineens verdwenen uit het NOS journaal.
Zomaar, onaangekondigd, uit het niets.
Schandalig!

Ik wil Het Ei terug in het nieuws.

PS: Fipronil is al jaren in gebruik bij de meeste gezinnen met katten en/of honden. Het is een bestanddeel in de middeltjes om bij huisdieren vlooien te bestrijden. Volgens de WHO is het middel “matig toxisch”, maar je moet natuurlijk zorgen dat giftige stoffen niet in ons voedsel terechtkomen. We hebben immers al zout, suiker of vet om ons ziek te maken.

Volgens Wikipedia veroorzaakt fipronil een dodelijke hyperstimulatie bij insecten, mijten en teken: “De inhibitie van het GABA-complex gebeurt alleen bij ongewervelde dieren, en dus mogelijk ook bij bijen.”

En daar zit dus wél een echt probleem:  Er zijn sterke aanwijzingen dat de stof de oorzaak is van een verhoogde sterfte onder bijen. De Europese Commissie heeft daarom in 2013 de voorwaarden voor erkenning van de stof strenger gemaakt. Zaden die met fipronil zijn behandeld mogen niet worden gebruikt of in de handel gebracht.
Het onderzoeksprogramma Zembla heeft herhaaldelijk (deel 1 en deel 2) ruim aandacht aan besteed aan het verband tussen massale bijensterfte en neonicotinoïden en fipronil. Bovedie n veroorzaken deze middelen ook sterfte bij aardwormen, zoetwaterslakken en watervlooien. Kortom: deze middelen beïnvloeden ons eco-systeem.
Vooral de sterfte onder bijen heeft gevolgen voor de landbouw, omdat er zonder de bijen (en andere insecten) minder bestuiving plaatsvindt, en dus minder gewassen groeien. Wetenschappers roepen al jaren dat deze insecticiden een bedreiging zijn voor de natuurlijke infrastructuur waarin bestuivers en natuurlijke ongediertebestrijders werken, en indirect daardoor voor een goed functionerend ecosysteem.

“Far from protecting food production, the use of neonics is threatening the very infrastructure which enables it, imperilling the pollinators, habitat engineers and natural pest controllers at the heart of a functioning ecosystem.”

Eigenlijk zou ik dus moeten schrijven:

Ik wil De Bij terug in het nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.