Het faillissement van Links

Lezing van Tim Lenders bij Boekwinkel WALTER Arnhem

“Ze kwamen in Jeruzalem. Jezus ging de tempel binnen en begon iedereen die daar iets kocht of verkocht weg te jagen; hij gooide de tafels van de geldwisselaars en de stoelen van de duivenverkopers omver, en hij liet niet toe dat iemand voorwerpen over het tempelplein droeg. Hij hield de omstanders voor: ‘Staat er niet geschreven: “Mijn huis moet voor alle volken een huis van gebed zijn”? Maar jullie hebben er een rovershol van gemaakt!’ De hogepriesters en de Schriftgeleerden hoorden wat er gebeurd was en zochten naar een mogelijkheid om hem uit de weg te ruimen; ze waren bang voor hem, omdat het hele volk in de ban was van zijn onderricht. Nadat de avond gevallen was, gingen Jezus en zijn leerlingen weg uit de stad.”

Dames en Heren, ik ben niet gebonden aan een religie. Ik ben ook niet rechts, ik zal altijd een socialist blijven. Het volgende betoog kan ernstig ongenuanceerd overkomen. De stijlvorm is echter een instrument om het oprukkende nationaal socialisme in context te plaatsen. Als het publiek zich aangesproken voelt dan is dat mijn bedoeling, in de verwachting dat u tegen een stootje kan. Laten we beginnen.

Er is ontzettend veel geschreven over het oprukkende populisme, de terugkeer van het nationalisme en de verrechtsing van de samenleving. In bijna elk Westers land is er een extreem rechtse onderstroming die de afgelopen jaren 10 tot 35% van het electoraat beslaat. De gematigde socialistische partijen verliezen terrein en op het internet is de strijd van de Gutmensch al lang in het nadeel beslist. De grootste criticus van Wilders, Pechtold, pleit voor marktwerking in de zorg en is op economisch gebied een schrikbeeld van het linkse spectrum. Dat een rechts politicus de solidariteitsbeginselen verdedigt tegenover een fascist is een schande vanuit de linkse partijen. Het is echter een foute aanname om de overwinning van het nationalisme en het fascisme te zien als een superioriteitskwestie van de witte boze man. De afbrokkeling van het CDA en de PvdA en de onmacht van GL en SP de zetels te veroveren ligt niet aan de geweldige regeringen van Balkenende en Rutte. De overwinning is volledig te danken aan het feit dat Links zichzelf heeft verraden.

Je ziet ze, de wereldverbeteraars die mensen wijzen op verbruik, maar wel meer dan vier keer per jaar het vliegtuig nemen naar exotische oorden, waarbij ze meer verbruiken dan welk Tokkie gezin dan ook. De mensen die deden alsof ze links waren, maar wel Blair en Schröder steunden in hun vernietiging van de wereld. De één werd achtvoudig multimiljonair in de periode dat hij vrede moest brengen in Palestina, de ander liet onder zijn ambtstermijn een pijpleiding vanuit Rusland naar Duitsland bouwen, om daarna directeur te worden van Gazprom. Dit waren geen rechtse zakkenvullers, dit waren LINKSE mensen, gekozen door mensen die zich daarna niet uitspreken tegen gebroken beloftes.

De hordes aan burgers die goede doelen steunen wanneer ze sexy zijn, de mensen die hun open blik toch dicht doen wanneer de buurt tegen vluchtelingen protesteert. De hippies van weleer, die zonder diploma kapitaal bij elkaar hebben gesprokkeld en nu als manager het spaargeld opzij zetten, niet voor de kinderen met studieschuld, maar voor dat vakantiehuisje in de Dordogne. De Jack Spijkermans en Matthijs van Nieuwkerkjes, die er niet over peinzen om geld in te leveren voor hun idealen. Er is geen blanke linkse gekkie die het durft om het op te nemen voor minderheden, behalve Sunny Bergman en Anouk. De mannen houden de mond valselijk wijselijk gesloten. Welke linkse gek durft te opperen dat wij als land geen mening over de islam mogen hebben, omdat wij zelf niet eens willen weten dat wij als natie verantwoordelijk zijn voor 100.000 moslimdoden in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog, en gedwongen moesten toekijken toen 8.000 moslimbondgenoten werden geslacht? Niemand, we houden onze mond omdat de waarheid radicaal is en daardoor niet wenselijk in het poldermodel.
In angst voor sociale positie en geld kiezen de linkse mensjes er voor om hun mond dicht te houden. Een Bernie Sanders is sexy omdat ie in Amerika zit, een Donald Trump is de vijand omdat ie in Amerika zit, maar stemmen we op Marianne Thieme? Nee, stemt de jeugd? Nee, trekken we onze bek open tegenover de oom op het feestje die PVV stemt? Nee, we zijn laffe teckels geworden. Als we maar naar Cuba kunnen om de socialistische heilstaat te zien. We praten over slavernij, maar kopen H&M, drinken koffie, tanken benzine, eten chocola. De Groenlinks stemmers die kinderen van scholen afhalen omdat ze te ‘zwart’ zijn geworden. De bakfietsvadertjes die niet naar Kanaleneiland of de Bijlmer willen gaan om vast te stellen dat segregatie echt bestaat en wij erbij staan en naar kijken. We zijn hypocriete teringlijers geworden en daarom stemt de massa intuïtief op het populisme. Omdat de meerderheid niet gaat stemmen op verliezers.

Wij moeten winnaars worden. Verdien je bovenmodaal, betaal dan mee aan de voedselbank en aan geestelijke gezondheid. Heb je vrije tijd over? Help de zwakken. Lukt het om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig of de auto? Neem de fucking trein. Wil je de zorg betaalbaar houden? Doe boodschappen voor de bejaarde buurvrouw. Komt er een onrechtmatige wetswijziging ten nadele van de zorgstaat? Kom er tegen in opstand. Landsgrenzen en nationaliteiten zijn een illusie, de praktisering van ideologie dus niet. Verdedig homohaters niet omdat ze andere achtergronden hebben, kom op voor vrouwen als het je niet uitkomt. Lukt het je om geen uitkering te krijgen wanneer je werk ‘onder je niveau’ kunt krijgen? Hou je vingers uit de pot voor minder bedeelden en ga dozen sjouwen tussen de Polen, die overigens vrijwel allemaal hebben gestudeerd voordat ze hier hun handen uit de mouwen komen steken.

Sta eens op, verdomme. Schrijf als artiest geen stukken over je onbeduidende leven om te scoren bij anderen, schrijf over het onrecht. De progressieven zijn altijd in de minderheid geweest en hebben toch grootse veranderingen teweeg gebracht. Wij hebben in de afgelopen honderd jaar kiesrecht gekregen voor arme mannen en daarna ook voor vrouwen, homo’s mogen trouwen, er is een AOW, we mogen blowen, de prostitutie is getracht in banden te leggen. Er is absoluut geen reden om niet door te gaan, voor meer gelijkheid, een terugkeer naar de zorgstaat, minder discriminatie op de werkvloer, een basisinkomen. Het is tijd dat er een profetisch figuur opstaat dat de geldwisselaars en bankiers in de Linkse Kerk met slipper en al weg worden gestuurd. Het sociale huis moet voor alle mensen een plek van veiligheid zijn, maar wij, hebben er met zijn allen, een rovershol van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.