Ik zie, ik zie (gastcolumn)

In Xokum hebben we natuurlijk ook cultuur. Binnenkort opent bijvoorbeeld het Gelders Macramé Museum van Janny Oomes in de Dorpstraat.
Voor culturele zaken op een hoger niveau gaan we echter naar Arnhem. Een van de bekende Arnhemmers is schrijver, praatjesmaker, woordkunstenaar, Messias en veldmaarschalk Tim Lenders. Hij was zo aardig om een van zijn “Tim’s Verhalen” te plaatsen op deze site.


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is een man die in de bosjes van Arnhem Zuid woont en zichzelf Astronaut noemt. Hij bouwt hutten en drinkt daar thee. Hij houdt zijn boeken ondersteboven wanneer het regent, om ze te lezen in bushaltes. Er is soms een hond bij, die gretig uit de blikken halve liters export drinkt. Astronaut let goed op mensen, maar mensen niet op hem. Vanuit de plantsoenen kijkt hij naar de burgers die hun vuil illegaal storten en vreemdgaan. Niemand slaat acht op hem, want hij is raar.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is een vrouw die haar leven over vier kroegen verdeelt. Ze drinkt witte wijn en praat wat met de barlui en klinkt altijd opgewekt. Ze is ook bijna nooit dronken, maar wanneer ze dat wel is, komt het prettig over. Ze heeft de leeftijd om weduwe te zijn. Haar lach verlicht de kroeg, maar haar ogen doen dat te weinig. Door haar denk ik soms dat de liefste mensen in eenzaamheid zullen sterven, omdat zij zichzelf wegcijferen.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is een bejaarde man die vijfenveertig jaar op straat heeft geslapen, maar nu in een flatje woont en zich verdooft met kapitalisme. Dan weer heeft hij een iPhone met bijbelteksten, dan weer een iPad. De oude sjacheraar lukt het zelfs om te komen in de barmhartige vriendinnen, die zijn lot iets dragelijker maken. Zijn laatste dagen zijn de gouden vernis op een roestende plaat; avondrood na een herfstorm.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet en het is een kerel die negentwintig is, maar tussen de graffiti muren slaapt sinds anderhalf jaar. Daarvoor was hij een rare knakker die op zijn benen kon staan, net als ik. Nu is hij een verslaafde die getroost wordt door duizenden zichtbare sterren. Waarom hij daar is beland, wil hij niet vertellen. Ik had alleen sigaretten op zak en geen geld, dus hij is verder gelopen voordat ik hem op papier kon zetten zonder hem schade aan te doen.

Ik zie, ik zie, dat jij je mobieltje voor je ogen hebt als je bij de bushalte staat. Astronaut kan ongestoord zijn boeken op de kop houden.
Ik zie, ik zie, dat je Pokémon-stop in de kroeg zit waar de eenzame vrouw wacht op een gesprek, maar dat de Magikarp in het bierglas net iets te veel spartelt.
Ik zie, ik zie, dat je naast de voormalig zwerver in het flatje woont, maar eigenlijk geen idee hebt wie die oude gek is.
Ik zie dat je bij een fotoshoot voor de Wall of Fame staat en niet door hebt dat je gephotobombed bent door een man die daar ergens probeert te pitten.
Ik zie dat niemand elkaar meer aankijkt. Laat de mensen elkaar weer zien, laat mensen elkaar in godsnaam weer zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.