Herkomst van "Fruttekoek"

Het mysterie van de frut(ten) ontrafeld:

Frut : een kop of hoofdvlees bereiding.
Het woord is van Antwerpse origine. Frut is niet van de hoogste kwaliteit, alles wordt door de vleesmolen gedraaid zodat de samenstelling niet al te duidelijk meer is. Nochtans zeer lekker, met een “klets” mosterd.

In de Kempen is frut ook een synoniem voor friet!
Ook wordt de “Gazet van Antwerpen” liefkozend “De Frut” genoemd.
Tenslotte was er ook “De Frut van Koekestad“; een Vlaams satirisch magazine, maar nu even uit de lucht.


Onderstaande definitie is geheel voor mijn eigen rekening, maar ik vind dat ik als naamdrager behoorlijk recht van spreken dien te hebben:

frut te koek

de fruttekoek (mannelijk)

  1. Zaak, product of dienst
    • waarvoor zo weinig mogelijk moeite is gedaan om deze te produceren of aan te bieden.
    • zonder enig aanwijsbaar nut
  2. Zouteloze en/of smakeloze koek van onduidelijke herkomst, soms ook oud of bedorven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.